Η δραματική διάσωση της 18χρονης από το Ηράκλειο μετά από 12 ώρες στη θάλασσα

Η δραματική διάσωση της 18χρονης από το Ηράκλειο μετά από 12 ώρες στη θάλασσα

Like
63
0
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019
Ελλάδα

«Άκουγα από πολύ μακριά κάποιο παιδάκι να φωνάζει “μαμά, μαμά” και να κλαίει»

Στη θαλάσσια περιοχή Βαθύ του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη βρέθηκε μετά από 12 ώρες στη θάλασσα το βράδυ της Πέμπτης η 18χρονη Κατερίνα Μ. από το Ηράκλειο, η εξαφάνιση της οποίας το πρωί της ίδιας ημέρας από το σπίτι της, σήμανε συναγερμό στο «Χαμόγελο Του Παιδιού».

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα anatolh.com, την 18χρονη εντόπισαν και διέσωσαν δύο ερασιτέχνες αλιείς στη θάλασσα και σε απόσταση περίπου 2,5 ναυτικών μιλίων (περίπου 4 χλμ.) από την ακτή του χωριού Βαθύ. Ο Γιώργος Σαρειδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων Αγίου Νικολάου και ένας ακόμα ερασιτέχνης ψαράς, ο Γιώργος Δουνάκης, περιέγραψαν καρέ-καρέ πώς εντόπισαν και διέσωσαν την 18χρονη, η οποία όπως τους είπε αργότερα, έπεσε στην θάλασσα, όταν πήγε να πιάσει την τσάντα της από ένα απόκρημνο σημείο το μεσημέρι της Πέμπτης και την παρέσυραν τα κύματα.

Όπως είπε ο κ. Σαρειδάκης στην ιστοσελίδα, πρώτη φορά έβγαινε για νυχτερινό ψάρεμα με το σκάφος του, για να δοκιμάσουν αν δουλεύει το βράδυ μια νέα τεχνική ψαρέματος για φαγκριά. Συγκεκριμένα, στις 21:40 απέπλευσαν με στόχο ένα σημείο, που είχαν επιλέξει, περίπου 2,5 ναυτικά μίλια από την παραλία του ξενοδοχείου Daios Cove. «Η βραδιά ήταν απίστευτη» λέει ο κ. Σαρειδάκης και αφηγείται:

«Δεν είχε καθόλου κύμα και προμηνυόταν μια όμορφη ψαρευτική βραδιά, παρέα με ένα φίλο. Όταν φτάσαμε στο σημείο και έσβησα τον κινητήρα του σκάφους, απολαύσαμε την απόλυτη ησυχία και ηρεμία, μακριά από τα φώτα και τους θορύβους της πόλης. Και εκεί άρχισαν όλα. Άκουγα από πολύ μακριά κάποιο παιδάκι -έτσι μου φαινόταν- να φωνάζει “μαμά, μαμά” και να κλαίει. Το λέω στο φίλο μου, αλλά με καθησύχασε, λέγοντας μου ότι επειδή είναι άπνοια, ίσως το ακούγαμε από το ξενοδοχείο. Γιατί πολύ αμυδρά ακουγόταν και μουσική από το ξενοδοχείο και έτσι δεν δώσαμε περαιτέρω σημασία. Που να πάει και το μυαλό μας».

Μάλιστα, οι δύο ψαράδες κάποια στιγμή αποφάσισαν να μετακινηθούν σε άλλο σημείο. «Φύγαμε και πήγαμε προς το Καλό Χωριό, όπου κάτσαμε περίπου μέχρι τις 11 παρά. Επειδή δεν είχαμε αποτελέσματα με το ψάρεμα μας, πήρα την απόφαση να ξαναπάω εκεί κοντά στο αρχικό μου σημείο, να ψαρέψω λίγο περισσότερο» λέει. Όπως περιγράφει «με το που φτάσαμε, σταματάω περίπου στην ίδια περιοχή και σβήνω πάλι τον κινητήρα. Ρίχνουμε τα καλάμια μας. Ξανακούω πιο κοντά αυτή τη φορά και πιο ξεκάθαρα πάλι το “μαμά, μαμά” και το κλάμα και τότε σιγουρευόμαστε. Λέω στο φίλο μου το Γιώργο “μάζεψε, γιατί υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα”».

Όπως λέει, το μυαλό του πήγε σε κάποιο σκάφος λαθρομεταναστών, αφού δεν έβλεπε το παραμικρό φως ή διακριτικό μέσα στη θάλασσα. «Έκανα σκέψεις ότι ίσως κάποιο παιδάκι είναι σε σωσίβια λέμβο ή κάτι τέτοιο. Πήρα τον προβολέα που έχω στο σκάφος, έβαλα μπροστά και προσπαθούσα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, να δω από πού έρχεται ο ήχος. Η διαδικασία ήταν αρκετά δύσκολη. Φανταστείτε στο απόλυτο σκοτάδι να ψάχνεις ένα μικρό κεφαλάκι στα μαύρα νερά. Ο ήχος του κινητήρα του σκάφους μου, έκανε την επιχείρηση εντοπισμού πιο δύσκολη. μιας και δεν την άκουγα και έτσι αναγκαζόμουν κάθε 10 δευτερόλεπτα να σβήνω τον κινητήρα, να ακούω, να βάζω πάλι μπροστά και να προχωρώ προς την φωνή της, όσο πιο διστακτικά μπορούσα, για να μην την χτυπήσω και με την προπέλα, γιατί δεν ήξερα καν πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται από μένα και προς τα πού» αφηγείται.

Περίπου 15 λεπτά αργότερα εντόπισαν την κοπέλα και την διέσωσαν. Η κοπέλα, είπε ο κ. Σαρειδάκης, «ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μη ικανή να πιάσει το σωσίβιο και να κολυμπήσει καλά, αν και το πέταξα μπροστά της στο μισό μέτρο. Μετά από δύο απόπειρες, κατάλαβα ότι δεν μπορεί ούτε το σωσίβιο να πιάσει και με προσεκτικούς χειρισμούς την προσέγγισα από τα πλάγια του σκάφους και την τράβηξα μέσα. Πήρα αμέσως το Λιμεναρχείο και τους είπα να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ γιατί η κοπέλα είχε πάθει σοκ, είχε υποθερμία και δεν ένοιωθε τα πόδια της από την μέση και κάτω. Πήρα μια πετσέτα και την τύλιξα».

Στην πορεία προς το λιμεναρχείο, ο κ. Δουνάκης τη ρώτησε για την περιπέτειά της και τους είπε, ότι πήγε στον Άγιο Νικόλαο από το Ηράκλειο το πρωί. Μέσα στο νερό ήταν περίπου 12 ώρες. Την ρώτησαν πώς βρέθηκε στη θάλασσα και τους απάντησε, ότι πήγε να πιάσει την τσάντα της από ένα απόκρημνο σημείο, γλίστρησε και έπεσε μέσα στη θάλασσα. Επειδή ήταν απότομα, δεν κατάφερε να βγει έξω και το ρεύμα την παρέσυρε στ’ ανοιχτά.

Την κοπέλα παρέδωσαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο. Εκεί τη συνάντησε και η οικογένειά της που είχε στο μεταξύ ειδοποιηθεί και που νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμό για τον εντοπισμό της.

Πηγή www.news.gr anatolh.com

Comments are closed.